top of page
  • Writer's picturegestam

Doctoral course on In Silico Medicine, SECE, NTUA: classes to start on 22 October 2021.

Updated: Oct 16, 2021

Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος “705, Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και Ιn Silico Iατρική» για όγδοη συνεχή χρονιά σε διδακτορικούς και σε ενδιαφερόμενους προπτυχιακούς σπουδαστές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ.


*******************************************


Το μεταπτυχιακό μάθημα του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ «705 Πολυκλιμακωτή Προοσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και In Silico Ιατρική» θα διδαχθεί (με φυσική παρουσία) το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο για όγδοη συνεχή χρονιά . Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από την 14:15 έως την 17:00 στην αίθουσα 12 του Νέου Κτιρίου Ηλεκτρολόγων. Η αίθουσα θα είναι διαθέσιμη για περαιτέρω προαιρετικές συζητήσεις, επίλυση αποριών κτλ. από την 13:45 έως την 18:00. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα παρακολούθησης του μαθήματος εξ αποστάσεως και μάλιστα ασύγχρονα με τη χρήση των περυσινών βιντεοσκοπημένων διαλέξεων στην πλατφόρμα Microsoft Teams. Το πρώτο μάθημα θα γίνει την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021. Μια σύντομη περιγραφή του μαθήματος βρίσκεται στη σελίδα του ιστοτόπου της ΣΗΜΜΥ.


Σημειώνεται ότι η In Silico Ιατρική αποτελεί έναν ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα με μεγάλες προοπτικές. Ειδικά η In Silico Ογκολογία αποτελεί μέρος της μιάς από τις πέντε προτεραιοποιημένες αποστολές (missions) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αποστολής "Καρκίνος" (“Mission Cancer”). Η εν λόγω "αποστολή" αποτελεί και τη μοναδική από το χώρο της Βιολογίας και της Ιατρικής.


Στη νέα περιοχή της In Silico Ιατρικής κεντρικό ρόλο παίζει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεμελιώδης συνεισφορά των ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ στη διαμόρφωση αυτού του αναδυόμενου και έντονα διεπιστημονικού τομέα (https://en.wikipedia.org/wiki/In_silico_medicine , υποκεφάλαιο “History”). Ενα εισαγωγικό άρθρο για την In Silico Ιατρική βρίσκεται στη διμηνιαία εφημερίδα του ΕΜΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Τεύχος 15, Μαίος-Ιούνιος 2020, σελ. 14-15).

Οι επόμενοι δύο σύνδεσμοι παρέχουν πληροφορίες για δύο ενδεικτικές εξελίξεις στην περιοχή:


Λόγω της έντονης διεπιστημονικότητας του μαθήματος, οι διαλέξεις θα είναι ανοιχτές προς παρακολούθηση/ακρόαση και από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο μεταπτυχιακό ή προπτυχιακό σπουδαστή εντός και εκτός Πολυτεχνείου, περιλαμβανομένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών της Ιατρικής. Εφ'όσον ολοκληρώσουν επιτυχώς και τη διαδικασία αξιολόγησης oι εν λόγω σπουδαστές, θα λάβουν συστατική επιστολή από το διδάσκοντα στην οποία θα βεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος.


Σημειώνεται ότι πολλά φυσικά και μαθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο μάθημα, όπως το φαινόμενο της αντίδρασης-διάχυσης και η μέθοδος των κυτταρικών αυτομάτων, είναι πολύ γενικά και αφορούν πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές και πολύ πέραν της In Silico Iατρικής.


Λεπτομερείς πληροφορίες για το μάθημα παρέχονται στην πλατφόρμα mycourses του ΕΜΠ (από την περυσινή διδασκαλία) http://mycourses.ntua.gr/course_description/index.php...

Οι βασικές σημειώσεις του μαθήματος βρίσκονται στο αρχείο:

Στην πλατφόρμα Micosoft Teams βρίσκονται τα videos όλων των διαλέξεων του μαθήματος (χειμερινό εξάμηνο 2020-2021). Το μονοπάτι για την πρόσβαση στο video είναι ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗ --> Manage Teams --> Channels --> General --> Files --> +_+_+_VIDEOS_OF_G_STAMATAKOS_S_LECTURES------THIS IS THE ONLY PLACE FOR THE LECTURE VIDEOS


Ο κωδικός για την πρόσβαση στην ομάδα (Team) του μαθήματος (2020-2021) στην πλατφόρμα Μicrosoft Τeams με τίτλο "ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ.." ειναι q0sxluw .

Εξυπακούεται ότι τα videos της περυσινής διδασκαλίας του μαθήματος μπορεί να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την αναπλήρωση κάποιων διαλέξεων που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δια ζώσης ορισμένοι σπουδαστές.


Ενδελεχής αξιολόγηση του μαθήματος από πέντε εκ των σπουδαστών της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ που το παρακολούθησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική, ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/.../%CE%B8%CE... ).


Για οποιαδήποτε πληροφορία για το μάθημα μπορείτε να απευθύνεστε στο διδάκοντα Γ. Σταματάκο, Διευθυντή Ερευνών – Research Professor ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (email: gestam@central.ntua.gr)




bottom of page