top of page

SELECTED EDUCATIONAL ACTIVITIES

Doctoral Course 705, SECE, NTUA entitled "Multiscale Cancer Modelling and In Silico Medicine" 

COURSE EVALUATION

 

AUTUMN SEMESTER 2021-2022

 

COURSE 705, SECE, NTUA, ENTITLED "MULTISCALE CANCER MODELLING AND IN SILICO MEDICINE" - EVALUATION BY STUDENTS (MARCH 2021)

 

A detailed course evaluation (in Greek) produced by five students who attended the course during the autumn semester of the academic year 2020-2021 is available here.

 

MΑΘΗΜΑ 705 ΤΗΣ ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗ" - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ 2021)

 

Μια λεπτομερής αξιολόγηση του μαθήματος από πέντε σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ που το παρακολούθησαν κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 βρίσκεται εδώ

 

AUTUMN SEMESTER 2020-2021

 

COURSE 705, SECE, NTUA, ENTITLED "MULTISCALE CANCER MODELLING AND IN SILICO MEDICINE" - EVALUATION BY STUDENTS (MARCH 2021)

 

A detailed course evaluation (in Greek) produced by five students who attended the course during the fall semester of the academic year 2020-2021 is available here.

 

MΑΘΗΜΑ 705 ΤΗΣ ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗ" - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ 2021)

 

Μια λεπτομερής αξιολόγηση του μαθήματος από πέντε σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ που το παρακολούθησαν κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 βρίσκεται εδώ

TEACHING INFORMATION

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021-2022

 

Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος “705, Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και Ιn Silico Iατρική» για όγδοη συνεχή χρονιά σε διδακτορικούς και σε ενδιαφερόμενους προπτυχιακούς σπουδαστές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ.

***

 

Το μεταπτυχιακό μάθημα του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ «705 Πολυκλιμακωτή Προοσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και In Silico Ιατρική» θα διδαχθεί (με φυσική παρουσία) το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο για όγδοη συνεχή χρονιά . Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από την 14:15 έως την 17:00 στην αίθουσα 12 του Νέου Κτιρίου Ηλεκτρολόγων. Η αίθουσα θα είναι διαθέσιμη για περαιτέρω προαιρετικές συζητήσεις, επίλυση αποριών κτλ. από την 13:45 έως την 18:00. Το πρώτο μάθημα θα γίνει την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021. Μια σύντομη περιγραφή του μαθήματος βρίσκεται στη σελίδα του ιστοτόπου της ΣΗΜΜΥ.

 

Σημειώνεται ότι η In Silico Ιατρική αποτελεί έναν ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα με μεγάλες προοπτικές. Ειδικά η In Silico Ογκολογία αποτελεί μέρος της μιάς από τις πέντε προτεραιοποιημένες αποστολές (missions) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αποστολής "Καρκίνος" (“Mission Cancer”). Η εν λόγω "αποστολή" αποτελεί και τη μοναδική από το χώρο της Βιολογίας και της Ιατρικής.

 

Στη νέα περιοχή της In Silico Ιατρικής κεντρικό ρόλο παίζει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεμελιώδης συνεισφορά των ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ στη διαμόρφωση αυτού του αναδυόμενου και έντονα διεπιστημονικού τομέα (https://en.wikipedia.org/wiki/In_silico_medicine , υποκεφάλαιο “History”). Ενα εισαγωγικό άρθρο για την In Silico Ιατρική βρίσκεται στη διμηνιαία εφημερίδα του ΕΜΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Τεύχος 15, Μαίος-Ιούνιος 2020, σελ. 14-15).

Οι επόμενοι δύο σύνδεσμοι παρέχουν πληροφορίες για δύο ενδεικτικές εξελίξεις στην περιοχή:

https://www.vph-institute.org/.../oncosimulator-presented...

https://www.vph-institute.org/.../in-silico-modelling-is...

 

Λόγω της έντονης διεπιστημονικότητας του μαθήματος, οι διαλέξεις θα είναι ανοιχτές προς παρακολούθηση/ακρόαση και από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο μεταπτυχιακό ή προπτυχιακό σπουδαστή εντός και εκτός Πολυτεχνείου, περιλαμβανομένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών της Ιατρικής. Εφ'όσον ολοκληρώσουν επιτυχώς και τη διαδικασία αξιολόγησης oι εν λόγω σπουδαστές, θα λάβουν συστατική επιστολή από το διδάσκοντα στην οποία θα βεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος.

 

Σημειώνεται ότι πολλά φυσικά και μαθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο μάθημα, όπως το φαινόμενο της αντίδρασης-διάχυσης και η μέθοδος των κυτταρικών αυτομάτων, είναι πολύ γενικά και αφορούν πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές και πολύ πέραν της In Silico Iατρικής.

 

Λεπτομερείς πληροφορίες για το μάθημα παρέχονται στην πλατφόρμα mycourses του ΕΜΠ (από την περυσινή διδασκαλία) http://mycourses.ntua.gr/course_description/index.php...

Οι βασικές σημειώσεις του μαθήματος βρίσκονται στο αρχείο:

http://mycourses.ntua.gr/courses/ECE1406/document/01_%D0%D0%CA%C9S%C9_-705-_%CC%C5%D4%C1%D0%D4_%D3%C7%CC%CC%D5_%C5%CC%D0_%CF%CB%C5%D3_%CF%C9_%C4%C9%C1%CB%C5%CE%C5%C9%D3_%D4%C5%D4%C1%D1%D4%C7_%C5%CA%C4%CF%D3%C7_%C3%D3%D3_2020_NOE_20_%D4_18_53_EST.pdf

Στην πλατφόρμα Micosoft Teams βρίσκονται τα videos όλων των διαλέξεων του μαθήματος (χειμερινό εξάμηνο 2020-2021). Το μονοπάτι για την πρόσβαση στο video είναι ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗ --> Manage Teams --> Channels --> General --> Files --> +_+_+_VIDEOS_OF_G_STAMATAKOS_S_LECTURES------THIS IS THE ONLY PLACE FOR THE LECTURE VIDEOS

 

Ο κωδικός για την πρόσβαση στην ομάδα (Team) του μαθήματος (2020-2021) στην πλατφόρμα Μicrosoft Τeams με τίτλο "ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ.." ειναι q0sxluw .

Εξυπακούεται ότι τα videos της περυσινής διδασκαλίας του μαθήματος μπορεί να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την αναπλήρωση κάποιων διαλέξεων που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δια ζώσης ορισμένοι σπουδαστές.

 

Ενδελεχής αξιολόγηση του μαθήματος από πέντε εκ των σπουδαστών της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ που το παρακολούθησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική, ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/.../%CE%B8%CE... ).

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία για το μάθημα μπορείτε να απευθύνεστε στο διδάκοντα Γ. Σταματάκο, Διευθυντή Ερευνών – Research Professor ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (email: gestam@central.ntua.gr)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2020-2021

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 705 ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ mycourses.ntua.gr KAI ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΣΩ Microsoft Teams

12 Nοεμβρίου 2020

Ανακοινώνεται ότι το μεταπτυχιακό μάθημα του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ), ΕΜΠ με τίτλο "705, Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και Ιn Silico Iατρική" από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 και εξής θα διεξάγεται εξ αποστάσεως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Μicrosoft Τeams. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη κανονική διάλεξη του μαθήματος.

 

Το μάθημα μπορούν να παρακολουθήσουν Μεταπτυχιακοί Σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ και ως «ακροατές» Προπτυχιακοί Σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ, Μεταπτυχιακοί Σπουδαστές άλλων Σχολών του ΕΜΠ και εκτός ΕΜΠ καθώς και Προπτυχιακοί Σπουδαστές άλλων Σχολών του ΕΜΠ και εκτός ΕΜΠ. Οι ακροατές που θα λάβουν με επιτυχία μέρος και στις διαδικασίες αξιολόγησης (εργασία ή υπολογιστικός κώδικας και γραπτή εξέταση), θα παραλάβουν από το διδάσκοντα συστατικές επιστολές, όπου, μεταξύ άλλων, θα βεβαιώνεται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος.

 

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρακευή από τις 14:15 μέχρι τις 17:00. Στη συνέχεια από τις 17:00 έως τις 17:30 o διδάσκων θα ειναι διαθέσιμος για την επίλυση πρόσθετων αποριών και περαιτέρω προαιρετική συζήτηση διαφόρων σημείων του μαθήματος.

H ιστοσελίδα του μαθήματος στο χώρο mycourses.ntua.gr (για πρόσβαση από χώρο εκτός της παρούσας σελίδας) είναι:

http://mycourses.ntua.gr/course_description/index.php?cidReq=ECE1406&fbclid=IwAR1hSfdlDqTGq40Q_WMA_kF0fpxURpPxg72FmMtMLkU9eoo_u29AlQgoI_o

 

Η δυνατότητα ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ εγγραφής έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Παρακαλούνται οι σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν το μάθημα να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας mycourses.ntua.gr ως Χρήστες.

 

O ΤΕΛΙΚΟΣ (ΣΩΣΤΟΣ) ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤHN ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ MICROSOFT TEAMS (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ) ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΕΙΝΑΙ: q0sxluw

 

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΜΠ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ (EMAIL) ΣΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ gestam@central.ntua.gr ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ (CREDENTIALS) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ.

 

Πέραν των ανωτέρω, όλοι οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές παρακαλούνται να αποστείλουν άμεσα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο διδάσκοντα στη διεύθυνση gestam@central.ntua.gr, όπου θα δηλώνουν την παρακολούθηση του μαθήματος και την κατηγορία (από τις παρακάτω τέσσερις) στην οποία εμπίπτουν:

Α. METAΠTYXIAKOI THΣ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ

Β. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (ΑΚΡΟΑΤΕΣ)

Γ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (ΑΚΡΟΑΤΕΣ) [ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ]

Δ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ (ΑΚΡΟΑΤΕΣ) [ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ]

 

Ο διδάσκων

Γ. Σταματάκος

The postgraduate (doctoral) course entitled "Multiscale Cancer Modelling and In Silico Medicine" (705) is taught at the School of Electrical and Computer Engineering, National Technical University of Athens by the Director of the In Silico Oncology and In Silico Medicine Group, Research Professor Georgios Stamatakos. It is noted that this course has been the first one dedicated to the emerging domain of in silico medicine on a global scale.

FROM http://www.vph-institute.org/news/new-postgraduate-subject-on-multiscale-cancer-modelling-and-in-silico-medicine-mscm-ism.html

Date: 9 May 2014

NEW POSTGRADUATE SUBJECT ON MULTISCALE CANCER MODELLING AND IN SILICO MEDICINE (MSCM & ISM)

 

The School of Electrical and Computer Engineering (SECE) of the National Technical University of Athens (NTUA) will be opening this new post-graduate course in October 2014.

 

MSCM & ISM will be the first postgraduate subject specifically dedicated to in silico medicine. This is a really positive sign for the VPH community that reinforces the increasing importance of computer simulation in medical research.

The subject has been proposed by Research Professor Georgios Stamatakos, ICCS-NTUA, a very active VPH member and coordinator of the running VPH project CHIC “Computational Horizons In Cancer” (http://chic-vph.eu/)

The basic textbook that will be used in the course is "Multiscale Cancer Modeling", edited by Tomas Deisboeck and Georgios S . Stamatakos, together with additional material including the Proceedings of the Virtual Physiological Human Conference held in London in 2012: "VPH2012 – Integrative Approaches to Computational Biomedicine"

The postgraduate course will focus on the following 8 topics: 

  1. Introduction to Multiscale Disease Modelling  (MSDM) and In Silico Medicine (ISM) .The paradigm of Multi-scale Cancer Modelling (MSCM) and In SilicoOncology (ISO)  

  2. In Silico Medicine /  In Silico Oncology (ISM/ISO): Fundamental science aspects

  3. ISM/ISO: Technological aspects

  4. ISM/ISO: Clinical requirements and clinical application aspects

  5. Mathematical model formulation of clinical tumour invasion using the non linear partial differential equation of diffusion-reaction with pertinent boundary conditions.

  6. Numerical methods for the solution of the spatio-temporal problem of tumour invasion into normal tissues including an explicit consideration of the boundary conditions.

  7. Modelling and simulation of angiogenesis during tumour growth

  8. Modelling and simulation of molecular interactions, molecular pathways, molecular signal transmission and the resulting behaviour of the cancer cell.

 

More information on: www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr

If you wish to  stay updated on  the research achievements  and  the teaching activities of our group 

you can also visit our Facebook page. Extensive visual material is included therein.

 

bottom of page