top of page
  • Writer's picturegestam

Θεμελιώνοντας διεθνώς την ακαδημαϊκή διδασκαλία της In Silico Ιατρικής - Ανάδραση Σπουδαστών

Updated: Oct 16, 2021


Οι πρώτοι υποψήφιοι διδάκτορες που παρακολούθησαν το μάθημα «Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και In Silico Ιατρική» (705) της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ με το διδάσκοντα (πέμπτος από αριστερά) το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.


Θεμελιώνοντας διεθνώς την ακαδημαϊκή διδασκαλία της In Silico Ιατρικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου - Aυθόρμητη ανάδραση σπουδαστών


Μετά από επιστημονικά ενδελεχή και ακαδημαϊκά αυστηρή εξέταση από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) του φακέλου πρότασης του Γιώργου Σ. Σταματάκου για τη δημιουργία νέου μεταπτυχιακού μαθήματος με τελικό τίτλο «Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και In Silico Ιατρική», εγκρίνεται το εν λόγω αίτημα το 2014. Είναι άξια μνείας η ιδιαίτερα παραγωγική αλληλεπίδραση των μελών ΔΕΠ της ΣΗΜΜΥ με τον αιτηθέντα κατά τη μακρά διάρκεια εξέτασης του αιτήματός του καθώς και οι πολύτιμες παρατηρήσεις τους για τη βελτιστοποίηση του νέου μαθήματος. Tο τελευταίο λαμβάνει τον κωδικό «705». Η διδασκαλία ξεκινά από τον αιτηθέντα την 24η Οκτωβρίου 2014.


Αμεσα διαπιστώνεται διεθνώς ότι πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό μάθημα που είναι αφιερωμένο στην αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη περιοχή της In Silico Ιατρικής (Υπολογιστικής Ιατρικής). Σχετική ανακοίνωση στους ενημερωτικούς διαύλους του διεθνούς Ινστιτούτου για την Εικονική Φυσιολογία του Ανθρώπου (Virtual Physiological Human Institute, VPHi) αναφέρει μεταξύ άλλων: «MSCM & ISM (i.e.Multiscale Cancer Modelling and In Silico Medicine) will be the first postgraduate subject specifically dedicated to in silico medicine. This is a really positive sign for the VPH community that reinforces the increasing importance of computer simulation in medical research.The subject has been proposed by Research Professor Georgios Stamatakos, ICCS-NTUA, a very active VPH member and coordinator of the running VPH project CHIC “Computational Horizons In Cancer” (http://chic-vph.eu/ (https://www.vph-institute.org/news/new-postgraduate-subject-on-multiscale-cancer-modelling-and-in-silico-medicine-mscm-ism.html )


Από τότε τo μάθημα διδάσκεται αδιαλείπτως κάθε έτος από τον προτείναντα και διαμορφώσαντα το μάθημα Διευθυντή Ερευνών / Research Professor στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ Γ. Σ. Σταματάκο. Η υποδοχή από τους σπουδαστές που το παρακολουθούν είναι ενθουσιώδης. Ακολουθεί παρακάτω ενδεικτική αυθόρμητη ανάδραση / αξιολόγηση του μαθήματος καθώς και της διδασκαλίας του από τρεις διδακτορικούς (μεταπτυχιακούς) σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ και από δύο προπτυχιακές σπουδάστριες της ΣΗΜΜΥ,ΕΜΠ. Ολοι τους ολοκλήρωσαν την (εξ αποστάσεως) παρακολούθηση και τις εξετάσεις του μαθήματος το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2020-2021 με άριστη επίδοση. Μάλιστα οι προπτυχιακές σπουδάστριες παρακολούθησαν το μάθημα με δική τους επιθυμία, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματος διδακτορικών σπουδών της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ. H παράθεση των μηνυμάτων έγινε κατόπιν γραπτής άδειας των σπουδαστών. Την ίδια θετική άποψη για το μάθημα και τη διδασκαλία του είχαν και οι υπόλοιποι σπουδαστές.


Ενδεικτική αυθόρμητη ανάδραση σπουδαστών που παρακολούθησαν το μάθημα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021


Ι. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΙ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ


Ιωάννα Χρυσαφούδη, Υποψήφια Διδάκτωρ ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ

(2 Μαρτίου 2021)


Καλησπέρα σας κ. Σταματάκο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ποιότητα του μαθήματος σας. Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε το μάθημά σας είδαμε την επιθυμία σας να μεταδώσετε τις γνώσεις σας, να λύσετε όλες τις απορίες και να είναι όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται τα διάφορα αντικείμενα του μαθήματος για άτομα από διαφορετικά backgrounds (εκεί νομίζω ότι είναι και όλη η ουσία). Αυτό σπανίζει στους διδάσκοντες και θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζετε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από το μάθημα σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Με εκτίμηση, Χρυσαφούδη Ιωάννα.


Mάρκος Καϊσερλής, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ

(2 Μαρτίου 2021)

Κε Σταματάκο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλα! Μου δώσατε την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν χώρο που ούτε καν υποψιαζόμουν! Έμαθα πολλά από το εν λόγω μάθημα κατά τη διάρκεια των διαλέξεων αλλά και μέσω της εργασίας για την έρευνα, για τις βιβλιοθήκες, κτλ. (ήταν η 1η προσπάθεια για μένα ...). Πολλά συγχαρητήρια και σε σας τόσο για την αξιόλογη ΔΙΕΘΝΗ παρουσία στο χώρο της In-Silico Medicine/Oncology , αλλά και για την υπομονή σας να μας εξηγείτε κάθε απορία και το deep-dive με κάθε ευκαιρία που παρουσιαζόταν ώστε να επεκτείνουμε τους ορίζοντες μας. Επίσης για την έξτρα έρευνα και τον εμπλουτισμό των μαθημάτων με επιστημονικά άρθρα και videos! Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο αξιόλογο έργο σας ! Many Thanks ! Br, Markos Kaisarlis


Kωνσταντίνος Τυροβολάς, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ

(8 Μαρτίου 2021)


Παρακολούθησα ασύγχρονα το μάθημα «Πολυκλιμακωτή προσομοίωση της ασθένειας του καρκίνου και in silico Ιατρική» στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.Σταματάκο για τον τρόπο με τον οποίο διδάσκει και αλληλεπιδρά με τους/τις σπουδαστές/τριες. Ο διαρκής ενθουσιασμός του, η όρεξη για μεταβίβαση της γνώσης στους/ις φοιτητές/τριες (και αμφίδρομα) και ο ευγενέστατος λόγος που χρησιμοποιεί, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ευχάριστο και ενδιαφέρον μάθημα και παρακινούν τους/τις φοιτητές/τριες να ασχοληθούν με μεγαλύτερη διάθεση και ενθουσιασμό. Καθιστά άνετη κι ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση για σπουδαστές/τριες από διάφορους κλάδους με την επεξηγηματική ανάλυση όλων των τμημάτων της ύλης και με την άμεση επίλυση κάθε απορίας


ΙΙ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (με σύντομα βιογραφικά)


Σταματία Τσαμπά, Προπτυχιακή ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (EKΠΑ)

(8 Μαρτίου 2021)


Στο χειμερινό εξάμηνο του 2020-2021 παρακολούθησα το μάθημα 705 “Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση του Καρκίνου και In silico Ιατρική” με διδάσκοντα τον κο Γεώργιο Σταματάκο, Msc, PhD. Η διεπιστημονικότητα του μαθήματος και του διδάσκοντα ήταν από τα πιο δυνατά σημεία του μαθήματος που με βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου να μείνω προσηλωμένη. Δεδομένου του ευρέος επιστημονικού υποβάθρου των φοιτητών που παρακολούθησαν το μάθημα, ο διδάσκων είχε να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο· έπρεπε να συγχρονίσει τις βασικές γνώσεις όλων μας σε μαθηματικά, βιολογία, ιατρική, χημεία, φυσική ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε το μάθημα αλλά και να επικοινωνούμε οι φοιτητές μεταξύ μας. Από τη δική μου, ιατρική, σκοπιά με ελλιπές ακόμη υπόβαθρο μαθηματικών, θεωρώ πως ο στόχος επετεύχθη. Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω την πρώτη μου επιστημονική εργασία με τίτλο “A critical review of vaccine multi-scale modeling, including vaccines for SARS-COV-2” για την οποία είμαι πολύ χαρούμενη καθώς βελτιώθηκαν οι δεξιότητές μου στην ακαδημαϊκή συγγραφή και την αναζήτηση βιβλιογραφίας καθώς επίσης διότι μελέτησα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο ζήτημα με πολλές εφαρμογές, άλλες έκδηλες κι άλλες πιο καλά κρυμμένες. Θεωρώ τη συνολική μου εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο μάθημα εποικοδομητική και καθοριστική για τη μετέπειτα επαγγελματική μου σταδιοδρομία.


Σύντομο Βιογραφικό


Η Σταματία Τσαμπά είναι απόφοιτος (2020) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεγάλο ενδιαφέρον στη βελτιστοποίηση της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και στον εκσυγχρονισμό της ιατρικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και με γνώμονα αυτό το ενδιαφέρον της επέλεξε να φοιτήσει σε Minor in Finance στο Deree - The American College of Greece με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τις παράλληλες σπουδές της. Μέσω αυτής της υποτροφίας υπήρξε επισκέπτης φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, NY, USA και στο School of Liberal Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά από την αποφοίτησή της από το ΕΚΠΑ, στράφηκε σε συμπληρωματικές σπουδές στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ με σκοπό την εντρύφηση στην in silico ιατρική. Στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησε το μεταπτυχιακό μάθημα της ΣΗΜΜΥ, “Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση του Καρκίνου και in silico Ιατρική” και είναι μέλος του εργαστηρίου Ιn Silico Oncology and In Silico Medicine Group του ΕΠΙΣΕΥ. Έχει υπάρξει συν-επικεφαλής του IEEE Engineering in Medicine and Biology Student Society του ΕΜΠ ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια του ΕΚΠΑ με στόχο της εδραίωση της βιοϊατρικής μηχανικής ως προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Ως μαθήτρια έχει λάβει μέρος σε πολλούς μαθητικούς διαγωνισμούς επιστημών με ποικίλες διακρίσεις, με πιο σημαντική τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας το 2014. Την ίδια χρονιά εισήλθε έβδομη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Φωτεινή Παναγιωτίδου, Προπτυχιακή ΣΗΜΜΥ, ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ

(8 Μαρτίου 2021)


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μάθημα, ιδανικό για όποιον ενδιαφέρεται για τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην ιατρική. Γίνεται μία αναλυτική εισαγωγή στο χώρο της in silico ιατρικής με επίκεντρο πραγματικές εφαρμογές. Η παρακολούθηση του μαθήματος είναι εφικτή για άτομα με διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο. Η προσωπική μου εμπειρία από το μάθημα με βοήθησε σημαντικά στη διπλωματική μου εργασία και θεωρώ ότι με έχει προετοιμάσει για να συνεχίσω την πορεία μου σε αυτό το χώρο, δεδομένης και της πολύ ευγενικής συστατικής επιστολής που έλαβα με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος. Η ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος το χώρο της in silico ιατρικής με την καθοδήγηση του ανθρώπου που συνέβαλε τόσο στην ανάδειξη και εξέλιξή του είναι μοναδική. Το πάθος, η καλή θέληση και η θετική ενέργεια του διδάσκοντα είναι μεταδοτικά και ανοίγουν το δρόμο για δημιουργικές συζητήσεις, εντός και εκτός της in silico ιατρικής. Θα πρότεινα το μάθημα σε όποιον ενδιαφέρεται για εφαρμογές προσομοιώσεων, εντός ή εκτός ιατρικής, καθώς και σε όποιον ψάχνει ένα χώρο για ενδιαφέρουσες αναζητήσεις αναφορικά με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην εξέλιξη της επιστήμης.


Σύντομο Βιογραφικό


Τελειόφοιτη της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με διπλωματική εργασία στην υλοποίηση high performance computing συστημάτων για τον Ογκοπροσομοιωτή Νεφροβλαστώματος και γενικό ενδιαφέρον στην υλοποίηση supercomputing και novel τεχνικών, όπως quantum computing προσεγγίσεων, για την διεκπεραίωση μεγάλων πειραμάτων. Υπότροφος για τις προπτυχιακές της σπουδές από κληροδότημα του Ι.Κ.Υ., συμμετείχε σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο CERN και σε workshop ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen μέσω του DAAD, μέλος του In Silico Oncology and In Silico Medicine Group, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εφαρμογές στη βιολογία και στην ιατρική.


Πρόσβαση του κοινού στο μάθημα


Το πλήρες υλικό του μαθήματος είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη διεύθυνση:

http://mycourses.ntua.gr/course_description/index.php?cidReq=ECE1406 . Ολες οι διαλέξεις έχουν βιντεοσκοπηθεί στην πλατφόρμα Microsoft Teams (κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021). Oι διαλέξεις είναι στα Ελληνικά ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων που προβάλλονται είναι στα Αγγλικά. Πέραν της Πολυτεχνειακής Κοινότητας, η οποία μπορεί να έχει άμεσα πρόσβαση στα videos των διαλέξεων (κωδικός q0sxluw), άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα πρόσβασης στα videos των διαλέξεων στον διδάσκοντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gestam@central.ntua.gr .


Γίνεται διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση του μαθήματος. Σταθερός στόχος είναι αυτό να συνεχίζει να αποτελεί υπόδειγμα διδασκαλίας για τη νέα περιοχή της In Silico Ιατρικής. Γι αυτό και η οποιαδήποτε ανάδραση από ενδιαφερόμενους είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.


Γiώργος Σ. Σταματάκος


Research Professor Georgios S. Stamatakos

Institute of Communication and Computer Systems (ICCS)

School of Electrical and Computer Engineering (SECE)

National Technical University of Athens (NTUA)

Director and Founder, In Silico Oncology and In Silico Medicine Group (ICCS-SECE-NTUA)

Visiting Professor, Medical School, University of Saarland, Germany (1/7– 15/9/2019)

Visiting Professor, SECE, NTUA (2016-2019)

Member of the Board of Trustees, Virtual Physiological Human Institute (VPHi)

Iroon Polytechniou 9, GR 157 80 Zografos, Greece

E-Mail: gestam@central.ntua.gr , Tel. +30 210 7722287,


COURSE_705_ON_IN_SILICO_MEDICINE-NTUA-SH
.
Download • 514KB



bottom of page