top of page
  • Writer's picturegestam

Εισάγοντας την Ιn Silico Ιατρική στην Ελληνική Ιατρική Κοινότητα

Updated: Oct 19, 2021

Introducing in silico medicine to the Greek medical community


Eίχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να εισαγάγω τη νέα επιστημονική, τεχνολογική και προοδευτικά κλινική περιοχή της In Silico Ιατρικής στην ευρύτερη Ελληνική ιατρική κοινότητα ως προσκεκλημένος ομιλητής και προεδρεύων συνεδρίας στο "6ο Forum: Bιοεπιστήμες, Καινοτομία, Τεχνολογία και Καρκίνος: από την Πρόληψη στη Θεραπεία". To εν λόγω ιατρικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Divani Caravel Hotel), υπό την προεδρία του διεθνώς διακεκριμένου Παθολόγου - Ογκολόγου και τέως Προέδρου της Eυρωπαϊκής Εταιρίας Παθολογικής Ογκολογίας ESMO (https://www.esmo.org/ ) Δρ Πάρι Κοσμίδη (https://lnkd.in/eupd7KNH, https://www.youtube.com/watch?v=2Vm8lmR-VsQ).


To συνέδριο έλαβε χώρα μεταξύ της 15ης και 17ης Οκτωβρίου 2021 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (περίπου1000 συμμετέχοντες συνδεδεμένοι διαδικτυακά,(https://lnkd.in/eG-yfAX9, https://gk.gr/portfolio/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/ ) . Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η δυναμική και ενθουσιώδης συμμετοχή φοιτητών της Ιατρικής στην όλη επιστημονική και τεχνολογική αλληλεπίδραση.


O ρόλος της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/ ), την οποία ίδρυσα και διευθύνω, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως θεμελιώδης στη γένεση και στη διαμόρφωση της In Silico Ιατρικής (https://en.wikipedia.org/wiki/In_silico_medicine).


Iδιαίτερη σημασία έχει και η διαμόρφωση και η εισαγωγή στη ΣΗΜΜΥ του πρώτου διεθνώς πανεπιστημιακού μαθήματος In Silico Ιατρικής (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/post/θεμελιώνοντας-διεθνώς-την-ακαδημαϊκή-διδασκαλία-της-in-silico-ιατρικής-ανάδραση-σπουδαστών ). Το μάθημα αυτό, το οποίο εισήγαγα το 2014 και διδάσκω έκτοτε συνεχώς, είναι πλέον προσβάσιμο σε διδακτορικούς και προπτυχιακούς σπουδαστές της ΣΗΜΜΥ, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και σε άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/post/doctoral-course-on-in-silico-medicine-sece-ntua-classes-to-start-on-22-october-2021).


Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο για την Εικονική Φυσιολογία του Ανθρώπου (Virtual Physiological Human Institute ή VPHi), το οποίο αποτελεί και επιστημονικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του οποίου έχω εκλεγεί ως ένα από τα τρία μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου (Board of Trustees), "Η In Silico Ιατρική θα είναι το μέλλον" ("In silico medicine will be the future"). Δές το σχετικό video του Ινστιτούτου στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=cse_GBcHcsc


Μια πρόσφατη καίρια εξέλιξη είναι η ενσωμάτωση της In Silico Ιατρικής στις μεθόδους και στα "εργαλεία" του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) (https://www.in-silico-oncology.iccs.ntua.gr/post/in-silico-medicine-is-now-in-the-ecdc-regulation).


Προχωρούμε λοιπόν μαζί για λιγότερο πόνο και περισσότερη ζωή!


O Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική

Γ. Σταματάκος

Research Professor, ICCS, SECE, NTUA




bottom of page